Ingredience:
Lilek
1 Lilek
100 ml Teriyaki omáčky
Injekční stříkačka (na vstříknutí do lilku)
Salát tabouleh z cizrny, čočky a ječmene
50g cizrny
50g čočky
50g ječmene
½ svazku hladkolisté petrželky
4 snítky čerstvé máty
1 jarní cibulka
5 lžic olivového oleje
1 citron, citronová šťáva
2 cm velmi jemně nasekaného zázvoru
4 polévkové lžíce sójové omáčky
Sůl a pepř
Kimchi z mangoldu
200 g mangoldu
2 polévkové lžíce soli
½ mrkve
½ jarní cibulky
Kořenící směr na kimchi z mangoldu
2 stroužky česneku
¼ chilli
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1 lžička třtinového cukru
Postup:
Lilek
Lilek propíchněte injekční stříkačkou a vstříkněte do něj Teriyaki omáčku. Nepřímo grilujte na grilu při 180 °C asi 30 minut, poté vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte na přibližně 2 mm dlouhé plátky a na litinovém roštu je grilujte z obou stran. Dejte pozor, je to rychlé. Nyní naplňte salátem tabouleh. Poté posypte nasekanými a opraženými dýňovými semínky.
Salát tabouleh z cizrny, čočky a ječmene
Cizrnu, ječmen a čočku uvařte ve vroucí vodě, aby byly měkké. Poté dejte všechny ingredience do pánve (litinové) na litinový rošt a krátce přiveďte k varu, vše pěkně promíchejte. Pokud je ještě dost tekutiny, trochu ji zredukujte, zbytek se později vsákne do ječmene. Při podávání by měl být ještě vlažný. Je ale samozřejmě výborný i studený.
Kimchi z mangoldu
Nakrájejte mangold nadrobno. Mrkev nakrájejte na jemné nudličky a jarní cibulku na 2 cm dlouhé kousky. Smíchejte se solí a nechte 30 minut odstát, poté dobře propláchněte a nechte okapat. Česnek prolisujte a smíchejte s nadrobno nakrájenou chilli papričkou, sójovou omáčkou a cukrem. Kořenící pastu přidejte k mangoldu, vše promíchejte, 2 minuty dobře masírujte rukama, nalijte do čisté, suché zavařovací sklenice a uložte do chladničky.