Špagety nebo jiné těstoviny
1 jemně nasekaný stroužek česneku
1 jemně nasekanou šalotku
60 g másla
300 g krevet bez hlavy a skořápky
sůl a pepř
chilli vločky
100 g koktejlu rajčat, na polovinu
3 chemicky neošetřené citróny, nakrájené na 6mm silné plátky
olivový olej
trochu nasekané petrželky a bazalky
asi 100-200 ml bílého vína
Postup:
Opékané těstoviny zpočátku zní divně, ale rozhodně mají své výhody oproti běžným těstovinám. Opečením v nepřímém ohni Monolithu získají těstoviny mírně ořechovou, kouřovou vůni a budou opečené dozlatova. Náš mistr v grilování Marco Greulich pro nás připravil recept, který je ideální pro pěkný, klidný Silvestr. Následující recept je vhodný pro dvě osoby, ale lze jej samozřejmě podle potřeby rozšířit:
Monolith zahřejte pomocí vychylovacích kamenů na nepřímé teplo asi na 180° C. Špagety dejte na rošt na plech nebo podobný plech, vložte do grilu a pečte asi 10-15 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu. Opatrně je trochu pootočte, abyste dosáhli rovnoměrného opečení. Vyjměte podnos z Monolithu a nechte velmi horké špagety vychladnout.
Převeďte Monolith na poloviční přímé a poloviční nepřímé teplo. Na přímém ohni ohřejte odlévací pánev nebo silnou kastrolovou misku a rozpusťte máslo, poté opečte šalotku a stroužek česneku. Přidejte krevety, dochuťte solí, pepřem, chilli vločkami a krátce povařte. Poté vyjměte z pánve a odložte stranou. Krátce opečte rajčata na pánvi a přidejte ke krevetám.
Plátky citrónu lehce naolejujte a osolte, poté grilujte na přímém ohni, dokud nevznikne požadované pražené aroma. Poté vylijte dno licí pánve, nalijte víno, aby citróny nebyly zakryté, na to rozložte předvařené krevety, šalotku, česnek a rajčata.
Dokončete vaření na nepřímém ohni se zavřeným víkem a současně vařte špagety ve slané vodě, dokud nebudou al dente.
Vyjměte pánev z Monolithu a posypte krevety petrželkou, bazalkou a strouhaným parmazánem.
Podávejte s omáčkou z citrónů a bílého vína z pánve na pečených špagetách. Dobrou chuť!
Tipy:
- Opečené těstoviny lze samozřejmě snadno připravit předem.
- S malou špetkou kouřového dřeva v uhlících lze aroma ještě vylepšit.
- Doba vaření těstovin se obvykle prodlužuje o několik minut.