450 g prosáté mouky
120 g cukru
40 g droždí
120 g másla
180 ml mléka
6 žloutků
1 špetku soli
75 g pomerančové kůry
75 g citrónové kůry
200 g rozinek
2 lžíce másla na vymazání formy
Postup:
Tento klasický italský chléb pochází původně z Milána, ale nyní si podmanil celý svět. I když je pečení panettone obecně považováno za docela komplikované, Antonio Furnari, provozovatel Ristorante e Pizzeria Etna a člen národního týmu Pizza Germany, Vám poskytl skvělý recept na panettone přímo z Vašeho Monolithu.
Nejprve v hrnci rozpustíme máslo s mlékem a necháme vychladnout. Mouku dejte do misky a udělejte důlek. Rozdrobte droždí a posypte cukrem. Nalijte směs mléka a másla, promíchejte (na těsto můžete použít i kuchyňského robota). Zakryjte a nechte 15 minut odpočívat. Poté vmíchejte žloutky, sůl a vytvořte pevné těsto.
Přidejte pomerančovou a citronovou kůru, rozinky a promíchejte. Formu vymažte máslem a poprašte moukou, vložte těsto. Zakryjte a nechte odpočívat, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (obvykle asi 20 minut).
Monolith zahřejte na 200°C. Nastavte s pomocí deflektorového kamene a kamenem na pizzu nejvyšší úroveň pro pečení. Gril nastavte na 180°C. Panettone pečeme po dobu 30 minut.
Odstraňte panettone a potřete vajíčkem, poté pečte dalších 20 minut. Po upečení vyklopte a nechte vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte. Dobrou chuť!